Ta'm beruvchi moddalar-bu uning shirinligini oshirish uchun ovqatga qo'shiladigan ovqatlar. Ular tabiiy yoki sun'iy bo'lishi mumkin.
Tabiiy ta'm beruvchi moddalar tabiiy manbalardan olingan moddalardir. Masalan:
Sun'iy ta'm beruvchi moddalar laboratoriyada yaratilgan kimyoviy moddalardir. Ushbu guruhga quyidagilar kiradi:
Sun'iy ta'm beruvchi moddalarda kaloriya miqdori kam bo'lsa-da (yoki umuman yo'q), ulardan foydalanish atrofida juda ko'p tortishuvlar mavjud. Ba'zi tadqiqotlar sun'iy ta'm beruvchi moddalar va saraton, diabet va yurak-qon tomir kasalliklari kabi ba'zi kasalliklar o'rtasidagi bog'liqlikni ko'rsatadi, ammo hali aniq xulosalar chiqarilmagan.
Agar siz ta'm beruvchi moddalardan foydalanishni rejalashtirmoqchi bo'lsangiz, moderatsiya sog'lom ovqatlanishning kaliti ekanligini unutmaslik kerak. Sun'iy va tabiiy ta'm beruvchi moddalarni ortiqcha iste'mol qilishdan saqlanish tavsiya etiladi.